Volumio 2 on Odroid Boards

Volumio portings supported by community members

Ads helps Volumio remain Free and Open Source. Please consider donating to help us continue to serve you.

Volumio 2 on Odroid Boards

Postby gkkpch » Sat Mar 30 2019 22:46

mascaret wrote:Hi guys!

I'm a total newbie regarding Volumio.
I own an odroid HC2 with armbian+OMV.
Thanks to LMS and its upnp plugin, I can easily manage to connect to my amplifier (Hegel H90) which has a network interface (and acts as an audio renderer/sink).

Now, on volumio (with the latest version 01/19 : which boots perfectly well) :
- the disk attached to the HC2 : after mounting it, I can access to everything BUT the directory containing my music! (??!). I even went to make /data/INTERNAL point to the disk's mount path, but to no avail!

- upmpdcli : which is launched by volumio disregarding the .conf file in /etc; the audio render is not found (/proc/asound checked : no cards whatsoever).

Is it volumio or this young build?
Or is it me...alas!
Good day and thks for your interest!!


Hi,
I have not been able to reproduce this, can you supply a log?

BR - Gé
Volumio OS Developer

You like my work? Then what about buying me a beer :)
User avatar
gkkpch
Moderator
 
Posts: 1619
Joined: Mon Dec 29 2014 22:38
Location: Bodensee, Switzerland

Ads helps Volumio remain Free and Open Source. Please consider donating to help us continue to serve you.


Volumio 2 on Odroid Boards

Postby gkkpch » Wed May 01 2019 17:30

Since about 3 weeks we also have a supported version for thew Odroid-N2, see Opening Post, based on kernel 4.9.y
IR usage was not in focus, if needed it can be added for a next release.
Switch On/Off via remote has not been taken into account either, also open for addition.
For the rest, fully functional incl. myVolumio.
An excellent candidate for headphone use (supports pcm up to 32bit/384Khz), but even better is USB Audio.
It supports the same range of DSD capable devices as kernel 4.19.
Volumio OS Developer

You like my work? Then what about buying me a beer :)
User avatar
gkkpch
Moderator
 
Posts: 1619
Joined: Mon Dec 29 2014 22:38
Location: Bodensee, Switzerland


Volumio 2 on Odroid Boards

Postby Kapster » Fri May 10 2019 07:26

Hi everyone,

first of all thanks a lot for the ongoing support of Odroid boards, despite having a rather small community compared to Raspi, I assume we just know what's better ;)

After OSMC and Runeaudio I just recently ended up with Volumio, also due to lagging support for Runeaudio. I am using an Odroid C1+ with an Hifi Shield 2 to stream via SPDIF to my WAF Najda DSP. I have also tested the analog outs, but this just sounded rather bad, also it really doesn't make sense to me to go Digital->Analog->Digital->Analog. I am really happy with the result, however when choosing SPDIF/HDMI as an output, the screen running the UI turns blank white. I was really happy to see my waveshare 7" screen running natively the UI, so I am hoping to get this back. When choosing Hifi Shield 2 (analog outs) as the output, everything works fine. I hope there is no restriction, but I couldn't find anything on the forum.

Just as a sidenot: With Runeaudio I went via I2S directly on to my Najda board, but after switching to Volumio I had quite some noise on the I2S connection, this is why I got me the Hifi Shield, hoping to have a more stable connection via SPDIF.

Looking forward! Kind regards, Alex
Random avatar
Kapster
Fresh off the boat
Fresh off the boat
 
Posts: 7
Joined: Fri May 10 2019 07:15


Volumio 2 on Odroid Boards

Postby gkkpch » Sun May 12 2019 21:38

Hi Alex,

thank you for your detailed feedback on your Volumio experience with the C1+
Being an early Odroid user myself (it is what started me off in this community, following my first Volumio port to the X2), I'm a little surprised by the issues you are having, as I never had those.

Can you tell me which version you are using? I'll rig up a C1+ to verfify.
Volumio OS Developer

You like my work? Then what about buying me a beer :)
User avatar
gkkpch
Moderator
 
Posts: 1619
Joined: Mon Dec 29 2014 22:38
Location: Bodensee, Switzerland


Volumio 2 on Odroid Boards

Postby Kapster » Sun May 19 2019 07:27

Hi,
sorry for the absence, I was on a short trip away from home. Got back last night 4 am, now we have 9 am, trying to sort this out. :D Happy to read that there shouldn't be a problem!

This is a fresh log file after boot: http://logs.volumio.org/volumio/TjcuPC5.html

There is plenty of information in there. All I did was install volumio, install the touchscreen plugin and change the boot.ini to have a resolution of 800x480 60p. Screen works fine on boot load, but turns blank white once the system is ready, but only on playback audio output "HDMI/SPDIF". I can check my board version later, this will take a bit of time as I will have to take apart the housing, was a bit too keen to run into no problems.

I am still running the old kernel 3.10.104, I assume that's okay?!

Looking forward! Kind regards, Alex

Just for reference: This is a boot log with HDMI out working when playback option is "Hifi Shield 2": http://logs.volumio.org/volumio/WhJMJ4L.html

EDIT: Did a bit of side to side check of the log files. Seems that this is different/not working as it should. No idea what this is though...

Unpacking initramfs...
May 19 07:03:03 volumio kernel: hdmitx: edid: edid failed
May 19 07:03:03 volumio kernel: hdmitx: system: gate/pwr cmd: 4
May 19 07:03:03 volumio kernel: hdmitx: edid: edid failed
May 19 07:03:03 volumio kernel: hdmitx: video: get current mode: 800x480p60hz
May 19 07:03:03 volumio kernel: hdmitx: system: gate/pwr cmd: 7
May 19 07:03:03 volumio kernel: hdmitx: system: already init VIC = 0 Now VIC = 73
May 19 07:03:03 volumio kernel: hdmitx: system: 73 (cd0,cs0,pm1,vd0,1)
May 19 07:03:03 volumio kernel: hdmitx: system: gate/pwr cmd: 0
May 19 07:03:03 volumio kernel: hdmitx: system: hw reset
May 19 07:03:03 volumio kernel: hdmitx: audio: SPDIF
May 19 07:03:03 volumio kernel: reconfig packet setting done
May 19 07:03:03 volumio kernel: hdmitx: system: set pll
May 19 07:03:03 volumio kernel: hdmitx: system: param->VIC:73
Random avatar
Kapster
Fresh off the boat
Fresh off the boat
 
Posts: 7
Joined: Fri May 10 2019 07:15


Volumio 2 on Odroid Boards

Postby Kapster » Sun May 19 2019 16:21

...somehow my post this morning got lost...

Hi Ge,

thank you for your offer to help. I was on a short trip last week, so sorry for the late reply. Reading that there shouldn't be an issue sounds promising! Let's see! :D

So first some log files:
1. Boot log with Playback Output "HDMI/TOSLINK (S/PDIF)" - Blank white screen on HDMI out http://logs.volumio.org/volumio/YAWdC9R.html
2. Boot log with Playback Output "Hifi Shield 2" - Screen on HDMI out works as it should http://logs.volumio.org/volumio/tjWoBSD.html

Is there a problem with the kernel, I am still running the old 3.10.104? What I did - Flashed Volumio on SD, installed the Touchscreen plugin, changed the Boot.ini to have 800x480 60p screen resolution. The screen works fine during boot up, but turns blank white ones the system is ready. When choosing Playback Output "Hifi Shield 2", the HDMI out and touchscreen works fine.

Please let me know wether this helps finding the problem! In case you still need the board version, that will take some extra effort as I will have to take apart my audio rig (was a bit too fast getting it all together).

Looking forward! Thanks in advance! Kind regards, Alex
Random avatar
Kapster
Fresh off the boat
Fresh off the boat
 
Posts: 7
Joined: Fri May 10 2019 07:15


Volumio 2 on Odroid Boards

Postby Kapster » Sun May 19 2019 16:32

The screen turns blank white at the exact moment the SPDIF out is turned on and my external DAC gives me a green light meaning that the SPDIF receiver can extract a suitable clock from the supplied SPDIF stream!

I am still wondering wether it is possible to have a video out via HDMI while having the digital audio out via SPDIF at the same time, because to me this looks like what is causing the problem!

Hope this helps! ;)
Random avatar
Kapster
Fresh off the boat
Fresh off the boat
 
Posts: 7
Joined: Fri May 10 2019 07:15


Volumio 2 on Odroid Boards

Postby gkkpch » Tue May 21 2019 22:51

I need to look into this, this appears more complex than I thought. I did test with hdmi, but only on VU5/VU7/VU7+
The only thing I did not do was spdif. Did you grab it directly from the 7-pin connector or from your hifi shield?
Volumio OS Developer

You like my work? Then what about buying me a beer :)
User avatar
gkkpch
Moderator
 
Posts: 1619
Joined: Mon Dec 29 2014 22:38
Location: Bodensee, Switzerland


Volumio 2 on Odroid Boards

Postby Kapster » Wed May 22 2019 19:24

gkkpch wrote:I need to look into this, this appears more complex than I thought. I did test with hdmi, but only on VU5/VU7/VU7+
The only thing I did not do was spdif. Did you grab it directly from the 7-pin connector or from your hifi shield?


Hey,

I did grab the SPDIF from the Hifi Shield 2. When I tested the I2S Connection directly, I had a lot of noise in the signal chain, probably due to bad wiring. That's why I liked the idea of having the Hifi Shield 2 with native SPDIF Output.

Looking forward! Alex
Random avatar
Kapster
Fresh off the boat
Fresh off the boat
 
Posts: 7
Joined: Fri May 10 2019 07:15


Volumio 2 on Odroid Boards

Postby gkkpch » Wed May 22 2019 20:58

have you googled the Odroid forum yet?
If this is so obvious, others must have had the same issue.
Perhaps not with Volumio, but Kodi is widely used, also with a HiFi shield, SPDIF and HDMI.
Just a thought.
Volumio OS Developer

You like my work? Then what about buying me a beer :)
User avatar
gkkpch
Moderator
 
Posts: 1619
Joined: Mon Dec 29 2014 22:38
Location: Bodensee, Switzerland

PreviousNext

Return to Community portings

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests