Volume buttons don't work in 2.773

If something seems really buggy, report it here!

Ads helps Volumio remain Free and Open Source. Please consider donating to help us continue to serve you.

Volume buttons don't work in 2.773

Postby gorgias » Thu May 07 2020 10:59

I'm on a raspberry pi 3b+ with justboom digi board with software volume control enabled.
Pressing volume up or volume down button in ui results in error volume Nan and no sound. Using slider control works as it should.
Random avatar
gorgias
Sunday DIYer
Sunday DIYer
 
Posts: 14
Joined: Wed Aug 07 2019 05:26

Ads helps Volumio remain Free and Open Source. Please consider donating to help us continue to serve you.


Volume buttons don't work in 2.773

Postby rost21A » Thu May 07 2020 18:45

Hello
I can confirm that.
The hardwaremixer is not available.
The volume control does not work or is extremely unreliable, even with the softwaremixer. (can only be operated via the straight and the circle)
No mixer is set directly after the upgrade.
Not even after the factory reset and correct configuration of the dac.
A Hifiberry Dac is built into my test system. (rpi 1)

It can be dangerous for the speakers and the neighbors ...


Greetings
rost21A
Rasperry Pi 2 / 3
Connected to Allo Boss DAC 1.2 (with dual Ultra low noise Power supply from DIYINHK, 0.8uV (LT3042), iFi-Audio iPower)
Hypex nCore 400 Amp, Boenicke Audio W5 SE Speaker
Listen to Flac up to 24/192 kHz, Qobuz Hi-Fi Sublime+...
Random avatar
rost21A
Audiophile
Audiophile
 
Posts: 147
Joined: Tue Dec 17 2013 21:25
Location: Switzerland


Volume buttons don't work in 2.773

Postby SorinZG » Sat May 09 2020 12:14

The same for me.
Rpi 4 and PHat dac
Random avatar
SorinZG
Fresh off the boat
Fresh off the boat
 
Posts: 1
Joined: Wed Jul 31 2019 17:19


Volume buttons don't work in 2.773

Postby michelangelo » Sat May 09 2020 12:14

Sorry guys. We're looking into it and release a fix for next release
User avatar
michelangelo
Founder
 
Posts: 4777
Joined: Sun Dec 15 2013 23:18


Volume buttons don't work in 2.773

Postby rost21A » Mon May 11 2020 20:44

Thank you for the great system!
The search results are much better now.
The new tag information is great!

Small correction or addition:
Yesterday 10.05.2020 I upgraded my Volumios. rpi 2 and 3 with Allo Boss 1.2.
These work perfectly!
All the errors described do not occur. (Volume problem, collection scan, ..)

regards
rost21A
Rasperry Pi 2 / 3
Connected to Allo Boss DAC 1.2 (with dual Ultra low noise Power supply from DIYINHK, 0.8uV (LT3042), iFi-Audio iPower)
Hypex nCore 400 Amp, Boenicke Audio W5 SE Speaker
Listen to Flac up to 24/192 kHz, Qobuz Hi-Fi Sublime+...
Random avatar
rost21A
Audiophile
Audiophile
 
Posts: 147
Joined: Tue Dec 17 2013 21:25
Location: Switzerland


Volume buttons don't work in 2.773

Postby jeroen » Wed May 13 2020 10:27

Same issue here. "Not a Number" error and the sound goes off when any of the buttons are pressed. The slider works fine.
Both on hardware mixer and software mixer install.
Random avatar
jeroen
Fresh off the boat
Fresh off the boat
 
Posts: 1
Joined: Wed May 13 2020 10:25


Volume buttons don't work in 2.773

Postby michelangelo » Wed May 13 2020 11:05

We found the issue and fixed it. New release coming this weekend
User avatar
michelangelo
Founder
 
Posts: 4777
Joined: Sun Dec 15 2013 23:18


Re: Volume buttons don't work in 2.773

Postby advr61 » Wed May 13 2020 12:25

michelangelo wrote:We found the issue and fixed it. New release coming this weekend
Hi, for me the buttons are working but they stop at 31...

Ad.

Verstuurd vanaf mijn SM-G986B met Tapatalk
Random avatar
advr61
Sunday DIYer
Sunday DIYer
 
Posts: 48
Joined: Mon Jan 02 2017 10:22


Re: Volume buttons don't work in 2.773

Postby johras » Thu May 14 2020 15:03

advr61 wrote:Hi, for me the buttons are working but they stop at 31...


This is very old non-fixed issue and happens with DACs.
Amixer with mapped volume scale (natural/logarithmic volume) rounds volume back to 30% when set to 31%.
Volumio should not rely on percentage volume instead of raw value.

So when volume is 30% and you press + (with volume increment 1), Volumio sets UI to 31% and Amixer is used to set volume 31%.
Amixer then calculates volume in percents and returns it rounded to nearest integer. Now Volumio gets volume level 30% but not update the UI. When you press -, volume is set to 29% because current volume was 30% (the reply from Amixer).

$ amixer -M -c 0 set Digital,0 30%
Simple mixer control 'Digital',0
Capabilities: pvolume pswitch
Playback channels: Front Left - Front Right
Limits: Playback 0 - 207
Mono:
Front Left: Playback 144 [30%] [-31.50dB] [on]
Front Right: Playback 144 [30%] [-31.50dB] [on]

$ amixer -M -c 0 set Digital,0 31%
Simple mixer control 'Digital',0
Capabilities: pvolume pswitch
Playback channels: Front Left - Front Right
Limits: Playback 0 - 207
Mono:
Front Left: Playback 145 [30%] [-31.00dB] [on]
Front Right: Playback 145 [30%] [-31.00dB] [on]
Random avatar
johras
Fresh off the boat
Fresh off the boat
 
Posts: 3
Joined: Fri Mar 27 2020 18:20


Volume buttons don't work in 2.773

Postby Abelfonseca » Fri May 22 2020 16:30

Is there a fix for this yet? I have the same issue. Only seems to happen with dac boards that rely on software volume control.
Random avatar
Abelfonseca
Fresh off the boat
Fresh off the boat
 
Posts: 5
Joined: Fri Jun 14 2019 14:05

Next

Return to Bug reports

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests