Page 4 of 5

[Solved] Equalizer

PostPosted: Tue Oct 06 2015 19:01
by OlafM
I installed Alsamixer in combination with a PI-DAC+. I get sound from the PI-DAC+. However, I get the following AlsaMixer interface. Looks like something fundamentally goes wrong.

RESULT.png
RESULT.png (64.44 KiB) Viewed 1371 times


Anyone some suggestions?

Thanks,

Olaf

[Solved] Equalizer

PostPosted: Fri Oct 09 2015 12:59
by Zinck
For what I can see in the manual of the PI-DAC + (http://www.iqaudio.com/downloads/IQaudIO.pdf search alsamixer), thats the screen you should get, I was able to control the volume that way. Use F6 to change between the sound cards, but the equalizer didn't work when I tried, maybe because the pi-dac doen't allow it?

[Solved] Equalizer

PostPosted: Tue Oct 13 2015 17:34
by vince331
Hi all,
Just a brief question about alsaeq performanpces. Do you think there is a waste of sound quality due to resampling by alsa(if there is) compared to directly feed the dac without any modification of source bit stream ?
Many thanks for your answers.
Regards.

Vincent

[Solved] Equalizer

PostPosted: Sun Oct 18 2015 00:55
by Zinck
I somehow made it work in the end. Just use the line "pcm.!default {" instead of "pcm.equal {" in the asound.conf step. Thanks for the guide, now all I need is to learn how to equalize ;)

Can't change the volume, but I'll use the amp for that...

Re: [Solved] Equalizer

PostPosted: Wed Nov 25 2015 11:13
by tom1502
Make sure you've chosen hardware volume control in the voluminous settings. If that is the case, switch to software, reboot and then back to hardware. That made it work for me


Gesendet von iPad mit Tapatalk

[Solved] Equalizer

PostPosted: Sun Nov 29 2015 16:26
by Zinck
It doesn`t work. It also makes the equalizaion to stop working...

[Solved] Equalizer

PostPosted: Sat Sep 10 2016 05:14
by sparky
Can't wait until there's a plugin for this in Volumio.

Tried to follow your guide tom1502 but I can't hear any difference to the sound while I'm changing the equalizer. I've probably not activated the equalizer as I'm supposed to.

One screenshot shows many bars to adjust (this is the startup view), however if I select my soundcard (Hifiberry AMP+) I only get two bars, as shown in the other screenshot. This seems odd.

I've edited all the files to use hw:1,0 because my output from aplay -l was

Code: Select all
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 0: bcm2835 ALSA [bcm2835 ALSA]
  Subdevices: 8/8
  Subdevice #0: subdevice #0
  Subdevice #1: subdevice #1
....
  Subdevice #7: subdevice #7
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 1: bcm2835 ALSA [bcm2835 IEC958/HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: sndrpihifiberry [snd_rpi_hifiberry_amp], device 0: HifiBerry AMP HiFi tas5713-hifi-0 []
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0


/etc/asound.conf:

Code: Select all
ctl.equal {
  type equal;
}

pcm.plugequal {
  type equal;
  slave.pcm "plughw:1,0";
}

pcm.!default {
  type plug;
  slave.pcm plugequal;
}


End of /etc/mpd.conf:

Code: Select all
audio_output {
        type "alsa"
        name "Output"
        device "hw:1,0"
        mixer_control   "PCM"
        mixer_device "hw:1"
        mixer_index "0"
        dop "no"
}


Can you see where I'm going wrong? :?: Thanks.

Re: [Solved] Equalizer

PostPosted: Sat Sep 10 2016 07:43
by tom1502
Hey sparky please double check your mpd.conf. The device must be the plugequal thing(am on the iPad right now and therefore cannot easily copy the lines...). I did not touch this for a while now, but as I remember, the logic is as follows:
MPD sends sound to plugequal which modifies and sends sound to the device (the AMP in our case).
Therefore you have to change the levels for the equalizer device... This should then work. From what I have understood from your files(while having the first coffee in the morning;-) ) is that you still let mpd send the sound directly to the amp which would bypass the equalizer.


Gesendet von iPad mit Tapatalk

[Solved] Equalizer

PostPosted: Sun Sep 11 2016 07:23
by sparky
Tom1502, thanks to your help I finally got the equalizer working! :D Some changes to mpd.conf did the trick:

Code: Select all
audio_output {
        type "alsa"
        name "equal"
        device "plug:plugequal"
        mixer_control "Master"
        mixer_device "hw:1"
        mixer_index "0"
        dop "no"
}

[Solved] Equalizer

PostPosted: Sun Sep 11 2016 10:22
by tom1502
Glad that I was able to help!