[Solved] Equalizer

Get help for Volumio here!

Ads helps Volumio remain Free and Open Source. Please consider donating to help us continue to serve you.

[Solved] Equalizer

Postby OlafM » Tue Oct 06 2015 19:01

I installed Alsamixer in combination with a PI-DAC+. I get sound from the PI-DAC+. However, I get the following AlsaMixer interface. Looks like something fundamentally goes wrong.

RESULT.png
RESULT.png (64.44 KiB) Viewed 1299 times


Anyone some suggestions?

Thanks,

Olaf
Random avatar
OlafM
Fresh off the boat
Fresh off the boat
 
Posts: 3
Joined: Wed Sep 23 2015 19:49

Ads helps Volumio remain Free and Open Source. Please consider donating to help us continue to serve you.


[Solved] Equalizer

Postby Zinck » Fri Oct 09 2015 12:59

For what I can see in the manual of the PI-DAC + (http://www.iqaudio.com/downloads/IQaudIO.pdf search alsamixer), thats the screen you should get, I was able to control the volume that way. Use F6 to change between the sound cards, but the equalizer didn't work when I tried, maybe because the pi-dac doen't allow it?
Random avatar
Zinck
Sunday DIYer
Sunday DIYer
 
Posts: 12
Joined: Sun Oct 04 2015 21:55


[Solved] Equalizer

Postby vince331 » Tue Oct 13 2015 17:34

Hi all,
Just a brief question about alsaeq performanpces. Do you think there is a waste of sound quality due to resampling by alsa(if there is) compared to directly feed the dac without any modification of source bit stream ?
Many thanks for your answers.
Regards.

Vincent
Random avatar
vince331
Sunday DIYer
Sunday DIYer
 
Posts: 10
Joined: Tue Oct 06 2015 15:06


[Solved] Equalizer

Postby Zinck » Sun Oct 18 2015 00:55

I somehow made it work in the end. Just use the line "pcm.!default {" instead of "pcm.equal {" in the asound.conf step. Thanks for the guide, now all I need is to learn how to equalize ;)

Can't change the volume, but I'll use the amp for that...
Random avatar
Zinck
Sunday DIYer
Sunday DIYer
 
Posts: 12
Joined: Sun Oct 04 2015 21:55


Re: [Solved] Equalizer

Postby tom1502 » Wed Nov 25 2015 11:13

Make sure you've chosen hardware volume control in the voluminous settings. If that is the case, switch to software, reboot and then back to hardware. That made it work for me


Gesendet von iPad mit Tapatalk
Random avatar
tom1502
Sunday DIYer
Sunday DIYer
 
Posts: 36
Joined: Wed Dec 03 2014 11:24


[Solved] Equalizer

Postby Zinck » Sun Nov 29 2015 16:26

It doesn`t work. It also makes the equalizaion to stop working...
Random avatar
Zinck
Sunday DIYer
Sunday DIYer
 
Posts: 12
Joined: Sun Oct 04 2015 21:55


[Solved] Equalizer

Postby sparky » Sat Sep 10 2016 05:14

Can't wait until there's a plugin for this in Volumio.

Tried to follow your guide tom1502 but I can't hear any difference to the sound while I'm changing the equalizer. I've probably not activated the equalizer as I'm supposed to.

One screenshot shows many bars to adjust (this is the startup view), however if I select my soundcard (Hifiberry AMP+) I only get two bars, as shown in the other screenshot. This seems odd.

I've edited all the files to use hw:1,0 because my output from aplay -l was

Code: Select all
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 0: bcm2835 ALSA [bcm2835 ALSA]
  Subdevices: 8/8
  Subdevice #0: subdevice #0
  Subdevice #1: subdevice #1
....
  Subdevice #7: subdevice #7
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 1: bcm2835 ALSA [bcm2835 IEC958/HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: sndrpihifiberry [snd_rpi_hifiberry_amp], device 0: HifiBerry AMP HiFi tas5713-hifi-0 []
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0


/etc/asound.conf:

Code: Select all
ctl.equal {
  type equal;
}

pcm.plugequal {
  type equal;
  slave.pcm "plughw:1,0";
}

pcm.!default {
  type plug;
  slave.pcm plugequal;
}


End of /etc/mpd.conf:

Code: Select all
audio_output {
        type "alsa"
        name "Output"
        device "hw:1,0"
        mixer_control   "PCM"
        mixer_device "hw:1"
        mixer_index "0"
        dop "no"
}


Can you see where I'm going wrong? :?: Thanks.
Attachments
alsa2.gif
Alsa screenshot 2
alsa2.gif (13.18 KiB) Viewed 1033 times
alsa1.gif
Alsa screenshot 1
alsa1.gif (22.28 KiB) Viewed 1033 times
Thanks to the Volumio developers for a great open source music player.
User avatar
sparky
Serious Listener
Serious Listener
 
Posts: 61
Joined: Sun Aug 21 2016 18:28


Re: [Solved] Equalizer

Postby tom1502 » Sat Sep 10 2016 07:43

Hey sparky please double check your mpd.conf. The device must be the plugequal thing(am on the iPad right now and therefore cannot easily copy the lines...). I did not touch this for a while now, but as I remember, the logic is as follows:
MPD sends sound to plugequal which modifies and sends sound to the device (the AMP in our case).
Therefore you have to change the levels for the equalizer device... This should then work. From what I have understood from your files(while having the first coffee in the morning;-) ) is that you still let mpd send the sound directly to the amp which would bypass the equalizer.


Gesendet von iPad mit Tapatalk
Random avatar
tom1502
Sunday DIYer
Sunday DIYer
 
Posts: 36
Joined: Wed Dec 03 2014 11:24


[Solved] Equalizer

Postby sparky » Sun Sep 11 2016 07:23

Tom1502, thanks to your help I finally got the equalizer working! :D Some changes to mpd.conf did the trick:

Code: Select all
audio_output {
        type "alsa"
        name "equal"
        device "plug:plugequal"
        mixer_control "Master"
        mixer_device "hw:1"
        mixer_index "0"
        dop "no"
}
Last edited by sparky on Wed Sep 14 2016 07:52, edited 1 time in total.
Thanks to the Volumio developers for a great open source music player.
User avatar
sparky
Serious Listener
Serious Listener
 
Posts: 61
Joined: Sun Aug 21 2016 18:28


[Solved] Equalizer

Postby tom1502 » Sun Sep 11 2016 10:22

Glad that I was able to help!
Random avatar
tom1502
Sunday DIYer
Sunday DIYer
 
Posts: 36
Joined: Wed Dec 03 2014 11:24

PreviousNext

Return to Help

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests